Neka 2020. bude godina aktivizma koji će doneti promene

Drage mame,

Nadamo se da vam je 2020. počela lepo, lagano i bez stresa i da će upravo takva cela biti. Godina za nama je za Centar za mame bila vrlo zanimljiva (nadamo se da je vama donela više lepih nego ružnih stvari). U njoj smo uradile baš mnogo toga.

Godinu smo počele velikom akcijom povoljnih kurseva za mame, koju smo sprovele u saradnji sa našim prijateljima Krojačevom školom. U njoj smo vam ponudile da za Međunarodni dan žena ostvarite značajne popuste i naučite programiranje, marketing, dizajn… Vaše interesovanje, kao i komentari koje ste nam poslale, poručili su nam da je to bila prava akcija koja vam je mnogo značila.

Dizajn, programiranje, onlajn marketing

Tokom cele godine, jednom mesečno okupljale smo mame preduzetnice kroz Klub mama preduzetnica, uz podršku Erste banke, gde smo razgovarale o preduzetničkim izazovima, delile svoja iskustva i sticale značajna poslovna znanja kroz radionice. Oko 50 mama preduzetnica je prošlo kroz druženja Kluba mama preduzetnica koja će nam svima omogućiti da unapredimo naša poslovanja.

Klub-mama-preduzetnica

Proletos smo sprovele istraživanje Mame i dojenje kojim smo želele da bolje razumemo iskustva mama sa dojenjem, da li su one imale podršku koja im je bila potrebna i kako se one osećaju povodom dojenja na javnom mestu. Istraživanje, kao i kampanju u važnosti podrške dojenju na javnom mestu sprovele smo zajedno sa vodom Rosa i ponosne smo što smo uspele da skrenemo pažnju javnosti na ovu važnu temu.

Pravilna ishrana i hidracija beba i dece predškolskog uzrasta

Proletos smo takođe počele sa objavljivanjem tekstova u serijalu Kad mama studira. Uz medijsku podršku portala Žena objavile smo 18 tekstova hrabrih i vrednih mama koje su svoje formalno obrazovanje završile kada su već postale mame. Serijalom smo želele da podelimo inspirativne priče mama studentkinja i da, nadamo se, motivišemo još neku mamu da završi svoje obrazovanje.

Naša sjajna ekipa iz Niša je proletos organizovala školu roditeljstva Prvi uspešni koraci roditeljstva koja je prikupila veliki broj trudnica i njihovih partnera u Nišu.

Trianesti Bazar mama preduzetnica održale smo u junu i na njemu je oko 50 mama preduzetnica predstavilo javnosti svoje firme i proizvode. Ove godine smo odlučile da Bazare mama preduzetnice organizujemo jednom godišnje i sledeći najavljujemo za april.

Bazar mama preduzetnica

Od ovog leta, svakog meseca objavljujemo Crnu listu poslodavaca koji su prekršili neko od radnih prava trudnica ili porodilja. Ako znate poslodavca ili poslodavku koji bi trebalo da se nađu na listi, prijavite ih Inspekciji rada na broj telefona 0800 300 307.

CRNA LISTA POSLODAVACA

Da bismo vas podsetile koliko ste lepe, prošle godine smo organizovale dva profesionalna fotografisanja za mame gde ste uz vrlo povoljne uslove mogle da dobijete profesionalne fotografije.

Kako smo svesne da promena za mame ne može da se desi bez tata, krajem godine smo organizovale dve fokus grupe, u saradnji sa UNDP, gde smo razgoarali o aktivnom očinstvu.

Tokom cele godine smo držale mesečne vebinare i odgovarale svaki dan na pravna pitanja i nedoumice koje ste imale. Zahvalne smo Mixi, ekspertu za osetljivu kožu, za podršku.

Godinu smo zavšile akcijom Mama mami kada smo vas pozvale da pošaljete poklone mamama koje trenutno žive u Materinskom domu. Mame iz Materinskog doma su oduševljeno primile poklone, a mi smo oduševljeno reagovale na vaš odziv – preko 700 poklona je poslato tokom akcije!!!

#Mamamami

Drage mame, mnogo smo radile u 2019. i uglavnom smo zadovoljne postignutim. Volele bismo da na ovoj listi imamo još jedan uspeh — izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – ali se to nije desilo. U više navrata smo apelovale da se taj zakon promeni, gde god smo mogle pričale smo o tome, ali do promene nije došlo. Teško nam je da ovo priznamo same sebi, a kamoli da javno napišemo, ali municija koju u ovom trenutku imamo nije dovoljna da bismo napravile promenu. Mislimo da se nikada nismo osećale ovako nemoćno. Pošto mi u ovom trenutku ne možemo da promenimo zakon, imamo molbu, odnosno apel za vas.

Drage mame, pozivamo vas da glasate ove godine. 2020. će biti izborna godina, glasajte. Povedite sve svoje drugarice mame i zajedno glasajte. Osim toga što treba da glasate, aktivirajte se! Očistite park, uključite se u savet roditelja, uključite se u vašu zajednicu, politički se aktivirajte! Borba za naša prava nije gotova, čini nam se da tek počinje. Ako vam se nešto ne dopada, promenite to. Glasanje je početak, ali samo to.

Budite hrabre u 2020. drage mame. Idemo u akciju!

Vaš Centar za mame


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *