Upoznaj Centar za mame

Pravo za mame

 

Centar za mame rođen je u julu 2012. godine, kada smo organizovale prve vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu. Od tada rastemo nezaustavljivo! Danas naš tim čini 18 posvećenih volonterki i volontera – stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti prava, ekonomije, marketinga, PR-a, dizajna, psihologije, novinarstva i filologije, koji znaju kolika je važnost mama i njihovog položaja u društvu.

 

Postojimo da bismo povezali i podržali mame u Srbiji za čija se prava borimo, posebno radna prava, kao i protiv svih vidova diskriminacije kojima su mame izložene. Želimo i radimo na tome da živimo u zemlji u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Svakog dana smo za korak bliži ispunjenju tog cilja.

 

2016-godina-rasta-i-razvoja-centra-za-mame

 

Zalažemo se da nijedna žena u Srbiji ne bude radno diskriminisana zbog toga što je postala ili zato što želi da postane majka, kao i da nijedna žena ne bude primorana  da bira između karijere i porodice. Zbog toga smo i pokrenuli besplatno pravno savetovalište kroz koje podstičemo mame da ostvaruju svoja prava. Do danas, preko 1000 mama širom Srbije obratilo se za pravnu pomoć iz oblasti radnih prava našim pravnicama i pravnicima.

Zato što smo uvereni da se snaga i potencijal za poboljšanje svih aspekata života mame nalaze u njoj samoj, ali isto tako znamo da je nekada za to buđenje potreban mali podsticaj, prava reč i pomoć obučenih i stručnih osoba, pokrenuli smo psihološko savetovalište za mame Mame u poverenju. Psihološkinje odgovaraju na pitanja i nedoumice mama u najkraćem mogućem roku.

 

ALT: Mame u poverenju

 

Verujemo u preduzetnički duh mama, kao i u njihovu sposobnost da uzmu svoj život u svoje ruke. Zato smo pokrenuli Bazar mama preduzetnica – jedinstveni bazar te vrste u Srbiji. Organizacijom Bazara želimo da podržimo i promovišemo mame preduzetnice, da ih međusobno umrežimo  i da predstavimo široj javnosti sjajne stvari koje one rade. Do sada smo organizovali šest Bazara na kojima je učestvovalo preko 130 fantastičnih mama!

Kao rezultat našeg višegodišnjeg rada sa mamama preduzetnicama, koje okupljamo kroz Bazare mama preduzetnica, pokrenuli smo Maminu prodavnicu. To je onlajn prodavnica kroz koju dodatno podržavamo mame preduzetnice, pomažemo da njihovi sjajni proizvodi stignu do šire publike i da javnosti predstavimo fantastične stvari koje mame prave.

mamina-prodavnica-2-1-page-001

Podržavamo mame koje žele da promene poziv i da kroz neformalno obrazovanje uče i profesionalno se razvijaju. Zato smo organizovali prvu onlajn, besplatnu školu programiranja za mame – Mama programira. Tokom tromesečne onlajn obuke mame uče da programiraju i vladaju HTML, CSS i Java Script programskim jezicima. Program se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa Krojačevom školom veb dizajna i veb programiranja.

Lansirale smo veb platformu ZA MAME gde možete pronaći brojne pravne vodiče i saznati kako da ostvarite svoja prava, kao i koja vam je dokumentacija potrebna za to. Vodiči su nastali kao odgovor na brojna pravna pitanja koja nam šaljete.

U okviru platforme ZA MAME napravljen je deo gde ćemo držati besplatne vebinare. Do ideje za vebinare došle smo posle brojnih mejlova mama iz cele Srbije koje su nam pisale i tražile da radionice održimo i u njihovom gradu.

Organizovale smo besplatnu škola digitalnog marketinga i odnosa sa javnošću Mama na mreži, za koju se prijavilo preko 150 mama iz cele zemlje. Program je bio namenjen nezaposlenim mamama koje imaju do 35 godina i bio je organizovan u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih” koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

mama na mreži

 

Borimo se za dostojanstven porođaj. Smatramo da svaka žena mora biti poštovana i uvažavana tokom porođaja, ali da mora i sama da zna svoja prava. Borbu smo započeli akcijom „Sloboda rađanju”, a nastavljamo je akcijom „Menjamo porodilišta” i završićemo je tek kada prava svake žene koja se porađa u Srbiji budu poštovana i kada odnos medicinskog osoblja prema njoj postane pun uvažavanja i u skladu sa zakonima.

U saradnji sa Institutom za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, sprovele smo veliko istraživanje pod nazivom Kultura rađanja i reproduktivne strategije žena u Srbiji danas. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka koji će nam pomoći da bolje razumemo društveni položaj žena u Srbiji danas, u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo – naročito od momenta planiranja trudnoće i sve do kraja porodiljskog perioda. Koliko se danas u Srbiji roditeljstvo planira i šta sve na njega utiče? Koji su problemi sa kojima se žene u ovom periodu susreću i da li je danas situacija lošija nego pre petnaest ili dvadeset godina? Kakav je stav žena u Srbiji prema problemima niskog nataliteta i da li su zadovoljne podrškom države roditeljstvu? Kako žene grade odnos prema svom telu i kako se društvo odnosi prema njemu? Ukratko, postoji li i kakva obeležja ima kultura rađanja u Srbiji danas?

Verujemo da svaka zaposlena mama, kada se porodi, prvu porodiljsku nadoknadu mora da dobije na vreme, što u Srbiji još uvek nije slučaj. Zato smo organizovali 250 trudnica i mama koje su javno lobirale kod 250 poslanika i poslanica u skupštini da je neophodno promeniti Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Mame u Srbiji na kraju su pobedile i izdejstvovale da od 1. jula 2018. godine porodilje dobijaju porodiljske naknade direktno iz budžeta. Više o izmenama počitajte na Mame u Srbiji naterale državu da promeni zakon.

Budući da znamo da su mame jedne drugima najveća podrška, svakog meseca organizujemo besplatne radionice za njih o različitim, veoma važnim temama, koje su istovremeno i mesto gde se mame povezuju i međusobno dele iskustva majčinstva.

 

BeFunky-Collagerad

 

Znamo da je zdravlje mame veoma važno za celu porodicu. Zato ogranak Centra za mame u Šidu organizuje besplatne preglede dojki u šidskom domu zdravlja za sve mame iz Šida i okoline.

Od januara 2017. godine, Centar za mame je dobio ogranak i u Nišu, koji je počeo sa radom održavanjem radionice „Žena, majka i sve njene druge potrebe”. Sredinom iste godine, počeo je sa radom i ogranak Centra za mame u Novom Sadu.

Podrži rad Centra za mame

Sve što smo do danas uradili, uradili smo bez novca, sa verom da svi mi možemo da promenimo naše društvo na bolje. Sada nam je potrebna tvoja podrška kako bismo nastavili dalje i kako bismo postigli još više.

Svojom donacijom podržavaš zalaganje za prava mama u Srbiji, borbu protiv diskriminacije i podržavaš mame da ostvare svoj pun ljudski potencijal.

Rad Centra za mame možeš podržati na dva načina:

Učlanjenjem u Klub mama i mesečnom donacijom od 300rsd
Jednokratnom donacijom u iznosu od: _______RSD koji možeš uplatiti na tekući račun Centra za mame prema sledećim instrukcijama:

Naziv računa: Centar za mame

Adresa: Brodarska 26, 11070 Beograd

Broj računa:205-0000000205658-34

Naziv banke: Komercijalna banka a.d. Beograd

Adresa banke: Svetog Save 14, 11000 Beograd

Svrha uplate: donacija

Takođe možeš podržati Centar za mame tako što ćeš kupiti Maminu šolju i Mamin ceger – za sebe ili za neku sebi blisku mamu. Centar za mame je mislio i na sve druge, pa je u ponudu uvrstio i Cool šolju i Cool ceger.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *