Upoznajte Centar za mame

AUTOR Centar za Mame | U Vesti

Pravo za mame

 

Centar za mame rođen je u julu 2012. godine, kada smo organizovale prve vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu. Od tada rastemo nezaustavljivo! Danas naš tim čini 18 posvećenih volonterki i volontera – stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti prava, ekonomije, marketinga, PR-a, dizajna, psihologije, novinarstva i filologije, koji znaju kolika je važnost mama i njihovog položaja u društvu.

 

Postojimo da bismo povezali i podržali mame u Srbiji za čija se prava borimo, posebno radna prava, kao i protiv svih vidova diskriminacije kojima su mame izložene. Želimo i radimo na tome da živimo u zemlji u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Svakog dana smo za korak bliži ispunjenju tog cilja.

 

2016-godina-rasta-i-razvoja-centra-za-mame

 

Zalažemo se da nijedna žena u Srbiji ne bude radno diskriminisana zbog toga što je postala ili zato što želi da postane majka, kao i da nijedna žena ne bude primorana  da bira između karijere i porodice. Zbog toga smo i pokrenuli besplatno pravno savetovalište kroz koje podstičemo mame da ostvaruju svoja prava. Do danas, preko 1000 mama širom Srbije obratilo se za pravnu pomoć iz oblasti radnih prava našim pravnicama i pravnicima.

 

Zato što smo uvereni da se snaga i potencijal za poboljšanje svih aspekata života mame nalaze u njoj samoj, ali isto tako znamo da je nekada za to buđenje potreban mali podsticaj, prava reč i pomoć obučenih i stručnih osoba, pokrenuli smo psihološko savetovalište za mame Mame u poverenju. Psihološkinje odgovaraju na pitanja i nedoumice mama u najkraćem mogućem roku.

 

ALT: Mame u poverenju

 

Verujemo u preduzetnički duh mama, kao i u njihovu sposobnost da uzmu svoj život u svoje ruke. Zato smo pokrenuli Bazar mama preduzetnica – jedinstveni bazar te vrste u Srbiji. Organizacijom Bazara želimo da podržimo i promovišemo mame preduzetnice, da ih međusobno umrežimo  i da predstavimo široj javnosti sjajne stvari koje one rade. Do sada smo organizovali šest Bazara na kojima je učestvovalo preko 130 fantastičnih mama!

 

Kao rezultat našeg višegodišnjeg rada sa mamama preduzetnicama, koje okupljamo kroz Bazare mama preduzetnica, pokrenuli smo Maminu prodavnicu. To je onlajn prodavnica kroz koju dodatno podržavamo mame preduzetnice, pomažemo da njihovi sjajni proizvodi stignu do šire publike i da javnosti predstavimo fantastične stvari koje mame prave.

mamina-prodavnica-2-1-page-001

Podržavamo mame koje žele da promene poziv i da kroz neformalno obrazovanje uče i profesionalno se razvijaju. Zato smo organizovali prvu onlajn, besplatnu školu programiranja za mame – Mama programira. Tokom tromesečne onlajn obuke mame uče da programiraju i vladaju HTML, CSS i Java Script programskim jezicima. Program se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i u saradnji sa Krojačevom školom veb dizajna i veb programiranja.

 

Borimo se za dostojanstven porođaj. Smatramo da svaka žena mora biti poštovana i uvažavana tokom porođaja, ali da mora i sama da zna svoja prava. Borbu smo započeli akcijom „Sloboda rađanju”, a nastavljamo je akcijom „Menjamo porodilišta” i završićemo je tek kada prava svake žene koja se porađa u Srbiji budu poštovana i kada odnos medicinskog osoblja prema njoj postane pun uvažavanja i u skladu sa zakonima.

 

Verujemo da svaka zaposlena mama, kada se porodi, prvu porodiljsku nadoknadu mora da dobije na vreme, što u Srbiji još uvek nije slučaj. Zato smo organizovali 250 trudnica i mama koje su javno lobirale kod 250 poslanika i poslanica u skupštini da je neophodno promeniti Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

Budući da znamo da su mame jedne drugima najveća podrška, svakog meseca organizujemo besplatne radionice za njih o različitim, veoma važnim temama, koje su istovremeno i mesto gde se mame povezuju i međusobno dele iskustva majčinstva.

 

BeFunky-Collagerad

 

Znamo da je zdravlje mame veoma važno za celu porodicu. Zato ogranak Centra za mame u Šidu organizuje besplatne preglede dojki u šidskom domu zdravlja za sve mame iz Šida i okoline.

 

Od januara 2017. godine, Centar za mame je dobio ogranak i u Nišu, koji je počeo sa radom održavanjem radionice „Žena, majka i sve njene druge potrebe”.

 

Kako vi možete podržati Centar za mame?

 

Sve što smo do danas uradili, uradili smo bez novca, sa verom da svi mi možemo da promenimo naše društvo na bolje. Sada nam je potrebna vaša podrška kako bismo nastavili dalje i kako bismo postigli još više.

 

Učlanite se u naš Klub mama i sa 300 dinara mesečno podržite rad Centra za mame.

 

Takođe možete podržati Centar za mame tako što ćete kupiti Maminu šolju i Mamin ceger – za sebe ili za neku Vama blisku mamu. Centar za mame je mislio i na sve druge, pa je u ponudu uvrstio i Cool šolju i Cool ceger.

Go Ahead, Leave A Comment

Name *: Mail *: won´t be published Website
Comment*: