Upoznajte Centar za mame

AUTOR Centar za Mame | U Vesti

Pravo za mame

 

Centar za mame rođen je u julu 2012. godine, kada smo organizovale prve vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu. Od tada rastemo nezaustavljivo! Danas naš tim čini 18 posvećenih volonterki i volontera – stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti prava, ekonomije, marketinga, PR-a, dizajna, psihologije, novinarstva i filologije, koji znaju kolika je važnost mama i njihovog položaja u društvu.

 

Postojimo da bismo povezali i podržali mame u Srbiji za čija se prava borimo, posebno radna prava, kao i protiv svih vidova diskriminacije kojima su mame izložene. Želimo i radimo na tome da živimo u zemlji u kojoj mame nisu diskriminisane, gde je njihov značaj za zajednicu i društvo prepoznat i gde svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun ljudski potencijal. Svakog dana smo za korak bliži ispunjenju tog cilja.

 

Zalažemo se da nijedna žena u Srbiji ne bude radno diskriminisana zbog toga što je postala ili zato što želi da postane majka, kao i da nijedna žena ne bude primorana  da bira između karijere i porodice. Zbog toga smo i pokrenuli besplatno pravno savetovalište kroz koje podstičemo mame da ostvaruju svoja prava. Do danas, preko 1000 mama širom Srbije obratilo se za pravnu pomoć iz oblasti radnih prava našim pravnicama i pravnicima.

 

Verujemo u preduzetnički duh mama, kao i u njihovu sposobnost da uzmu svoj život u svoje ruke. Zato smo pokrenuli Bazar mama preduzetnica – jedinstveni bazar te vrste u Srbiji. Organizacijom Bazara želimo da podržimo i promovišemo mame preduzetnice, da ih međusobno umrežimo  i da predstavimo široj javnosti sjajne stvari koje one rade. Do sada smo organizovali šest Bazara na kojima je učestvovalo preko 130 fantastičnih mama!

 

Borimo se za dostojanstven porođaj. Smatramo da svaka žena mora biti poštovana i uvažavana tokom porođaja, ali da mora i sama da zna svoja prava. Borbu smo započeli akcijom „Sloboda rađanju”, a nastavljamo je akcijom „Menjamo porodilišta” i završićemo je tek kada prava svake žene koja se porađa u Srbiji budu poštovana i kada odnos medicinskog osoblja prema njoj postane pun uvažavanja i u skladu sa zakonima.

 

Verujemo da svaka zaposlena mama, kada se porodi, prvu porodiljsku nadoknadu mora da dobije na vreme, što u Srbiji još uvek nije slučaj. Zato smo organizovali 250 trudnica i mama koje su javno lobirale kod 250 poslanika i poslanica u skupštini da je neophodno promeniti Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

Budući da znamo da su mame jedne drugima najveća podrška, svakog meseca organizujemo besplatne radionice za njih o različitim, veoma važnim temama, koje su istovremeno i mesto gde se mame povezuju i međusobno dele iskustva majčinstva.

 

BeFunky-Collagerad

 

Znamo da je zdravlje mame veoma važno za celu porodicu. Zato ogranak Centra za mame u Šidu organizuje besplatne preglede dojki u šidskom domu zdravlja za sve mame iz Šida i okoline.

 

Kako vi možete pomoći?

 

Sve što smo do danas uradili, uradili smo bez novca, a sa verom da svi mi možemo da promenimo naše društvo na bolje. Sada nam je potrebna vaša podrška kako bismo nastavili dalje i kako bismo postigli još više.

 

Učlanite se u naš Klub mama i sa 300 dinara mesečno podržite rad Centra za mame.

Go Ahead, Leave A Comment

Name *: Mail *: won´t be published Website
Comment*: