Centar za mame obeležava 10 godina rada

Ovog jula je tačno 10 godina otkako je organizovana prva aktivnost Centra za mame – besplatno vežbanje i radionica za mame na Kalemegdanu. Tog davnog 7. jula 2012. godine se pojavila samo jedna mama, jedna Vesna, mama Jovane, naše direktorke i osnivačice, koja je došla da podrži svoju kćerku jedinicu.

10 godina Centra za mame

Ali Centar za mame već dugo nije organizacija na čije se pozive odaziva samo po jedna mama. Danas smo najveća organizacija za prava mama u zemlji, a organizacije slične nama ne postoje gotovo nigde u svetu. Za ovu deceniju zalaganja za prava mama, uradile smo zaista mnogo toga!

Gotovo od početka rada naše organizacije radi i naše pravno savetovalište. Prvih meseci smo mame savetovale oko njihovih radnih prava u saradnji sa pravnom klinikom Univerziteta Union, a već godinama naše savetovalište funkcioniše putem adrese centarzamame@gmail.com gde pravnice i pravnici besplatno savetuju mame iz cele zemlje kako da ostvare svoja radna prava.

Mame preduzetnice i podrška njima su za nas poseban segment rada. Promociju i podršku mamama preduzetnicama pružamo kroz organizaciju Bazara mama preduzetnica, jedinstvenih događaja na kojima umrežavamo i promovišemo mame preduzetnice. Do početka pandemije korona virusa organizovale smo 13 Bazara mama preduzetnica – 11 u Beogradu i po jedan u Novom Sadu i Nišu. Pre pandemije smo ustanovile i mesečna druženja za mame preduzetnice u Beogradu pod imenom Klub mama preduzetnica. Pored podrške mamama preduzetnicama u vidu umrežavanja i promovisanja, zalažemo se i za njihov bolji pravni status, te već godinama lobiramo za izmene potrebne da se to desi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom. Prvi smo u Srbiji sproveli istraživanje i ukazali na neke od izazova sa kojima se mame preduzetnice susreću. Nastavićemo da se i ubuduće zalažemo da se status mama preduzetnica izjednači sa statusom ostalih zaposlenih mama, kao i da organizujemo Bazare mama preduzetnica.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je posebno polje naših interesovanja već duže od osam godina. Kampanja P(B)ravo za mame koju smo pokrenule u saradnji sa udruženjima Srbija u pokretu i Roditelj inicirala je promenu ovog zakona, a izmena za koju smo se zalagale tako što smo organizovale 250 mama iz cele zemlje da razgovara sa poslanicama i poslanicima je deo novog zakona – sada se plata porodilja isplaćuje direktno na račun porodilje, a ne preko poslodavca, i time se skraćuje vreme čekanja i smanjuju mogućnosti za zloupotrebe od strane poslodavaca. Iako smo bile deo radne grupe koji je radio na izmeni ovog zakona, još uvek postoji puno toga što treba da se desi pre nego što ćemo zaista moći da kažemo da je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom istinska podrška. Nastavićemo da radimo na tome, kao i na svim zakonima i na primeni svih zakona koji utiču na živote mama.

Kroz rad se trudimo da skrenemo pažnju na teme koje se tiču mama. Tako smo kreirale izveštaj Mame u Srbiji koji predstavlja sažetak istraživanja Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji sprovedenog uz podršku organizacije Centar za mame. Rezultati dobijeni ovim istraživanjem prvi put daju uvide u društveni položaj žena u Srbiji danas, posebno u životnom periodu kada se odlučuju za majčinstvo.

Tokom pandemije korona virusa trudile smo se da budemo podrška mamama jer su se mame našle, kako je naše istraživanje pokazalo na ivici pucanja. Tako smo organizovale Online grupe psihološke podrške za trudnice, samohrane mame i mame žrtve porodičnog nasilja , Online grupu psihološke podrške za mame koje su tokom pandemije ostale bez posla, Onlajn grupe psihološke podrške za mame tokom pandemije kao i Besplatno psihološko savetovalište za samohrane mame.

Znamo da je pandemija uticala na živote svih nas, ali da saznamo kako je uticala na iskustvo na porođaju, postale smo deo međunarodnog tima koji to istražuje. Tako smo i saznale da se kvalitet nege i iskustvo porođaja dodatno urušilo tokom pandemije i postalo još izazovnije.

Nego, kad smo kod porodilišta, to nam je bolna tačka. Iako je naše istraživanje Sloboda rađanju izazvalo izuzetno interesovanje javnosti i dovelo do brojnih javnih obećanja, suštinski se malo toga promenilo. U ovom trenutku planiramo i pripremamo mnogo toga na ovu temu kojom ćemo se baviti dok sva porodilišta u Srbiji ne postanu prijatelji mama.

Trudimo se da budemo glas mama u javnosti, kao i da se glas mama daleko čuje. Na našem sajtu postoji deo koji se zove Glas mama gde objavljujemo tekstove koje mame pišu i šalju nam. Do sada smo objavile i dva serijala tekstova , Biti mama negde drugde u kojem su mame iz Srbije koje žive u inostranstvu pisale kako je to biti mama van naše zemlje. Serijal Kad mama studira istakao je inspirativne priče mama koje nisu odustale od studiranja ni kada su postale mame. Važan deo tekstova na našem sajtu su i tekstovi koje prevodimo sa inostranih sajtova, koji često govore o temama kojima se ovde posvećuje malo prostora.

Pre šest godina je počelo da radi naše besplatno psihološko savetovalište Mame u poverenju koje nas je motivisalo da pokrenemo i MamaSOS liniju za emotivnu podršku mamama. MamaSOS radi svakog radnog dana od 9 do 15 časova, a naše savetnice očekuju vaše pozive ka broju 060-339-3390.

Do sada smo organizovale preko 100 radionica na najrazličitije teme. Godinama smo ih organizovale u Beogradu, ali u poslednjih par godina ih najviše možete pratiti online. Snimak nekih od njih možete videti na našem youtube kanalu i na video zapisima na našoj fejsbuk stranici

Budući da znamo da znanje nema cenu, kao i da nam omogućava napredak u životu i karijeri, svake godine za 8. mart vam darujemo posebne popuste za online kurseve naših prijatelja iz Krojačeve škole. Podsećamo vas i na ogromni uspeh naše akcije Mama programira  gde smo mame obučile za programiranje i koja je na kraju, zbog ogromnog interesovanja, bila selektivnija čak i od nekih svetskih fakulteta, kao i na besplatnu onlajn školu digitalnog marketinga i odnosa sa javnošću Mama na mreži koja je takođe bila veoma uspešna.

Kroz aktivnosti bodrimo mame i trudimo se da budemo podrška na putu dojenja i u domovima i van njih, ohrabrujemo mame da prijave poslodavce koji krše njihova prava , kao i da podržavaju druge mame kao kroz, recimo, našu akciju Mama mami.

U javnosti smo prepoznate kao glas mama i česte smo gošće medija, stručnih konferencija i skupova. Do sada je više od hiljadu medijskih članaka i gostovanja ispratilo naš rad.

Centar za mame najveći deo svojih aktivnosti sprovodi online, ali lokalni ogranci organizacije, u ovom trenutku, postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Šidu.

Najveći broj naših aktivnosti smo organizovale bez sredstava i potpuno volonterski. Ipak, godinama smo ostvarile saradnju i sa nekim kompanijama čija nam je podrška bila izuzetno značajna. Ogromno hvala kompanijama i brendovima: Mixa, A1, Ikea, Rosa, Erste banka, Trag fondacija, C&A fondacija, GIZ i UNICEF.

Ogromno hvala našim volonterkama i volonterima — naš tim sada čini preko 50 ljudi koji veruju da je bolji svet moguć, ali i daju svoj doprinos da do njega dođe! Njima i dugujemo najveću zahvalnost, jer do svega ovoga ne bismo došli da nije bilo njih!

Ogromno hvala i vama, drage mame, koje nas pratite i navijate za nas! Pozivamo vas da nastavite da nas pratite, kao i da podržite rad naše organizacije donacijom na račun Centra za mame 205-0000000205658-34, svrha uplate: donacija.

Tokom narednih 10 godina planiramo još mnogo, mnogo, mnogo toga!

Srećan nam rođendan i veliko bravo za nas!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *